2020-09-16 05:25Pressmeddelande

Vividye vinner Textilias Hållbarhetspris 2020

vividye.com

Årets vinnare av Textilias Hållbarhetsstipendium heter Vividye och erbjuder en ny teknologi för att trycka färg och mönster på textilier som sedan enkelt går att tvättas bort och återanvändas vilket förlänger textiliernas livslängd.

Vividye startade som ett studentprojekt på Chalmers. Tre studenter - Johanna Nissén Karlsson, Gustav Larsson-Utas och Eric Henriksson Martí matchades ihop med två forskare inom ytkemi, Romain Bordes och Anna-Karin Hellström, som under fem år arbetat med att utveckla tekniken. Syftet med forskningen var att minska efterfrågan på ny bomull. Forskarna påbörjade utvecklingen av en färgnings- och avfärgningsmetod för att kunna bidra till minskad produktion av nya material och ta till vara på existerande material och därmed kunna erbjuda textilföretag en hållbar-och cirkulär innovation, något som efterfrågats av branschen.

Vividye-teknologin

Svaret blev Vividye-teknologin som är en resurseffektiv, säker och pigmentbaserad färgningsteknologi som kan användas för alla typer av färger och mönster. Till skillnad från existerande färgningsprocesser som används i textilindustrin idag är Vividye designad för att underlätta borttagningen av färg på textilier utan att skada materialets fibrer. Processen är säker för både användare och de som arbetar med färgningsprocessen. Textilierna kan tvättas som vanligt i tvättmaskin, när färgen och trycket/mönstret önskas tas bort användas Vividyes unika tvättmedel.

I nuläget fungerar teknologin på cellolusabasareade fibrer tex bomull men ambitionen är att fortsätta teknokutvecklingen på polyester, vilket våra forskare tror är helt möjligt” berättar Gustav Larsson-Utas, COO Vividye.

Textilias hållbarhetstipendium
Textilia har premierat forskning och utveckling för att långsiktigt minska miljöpåverkan i framtidens textilservice genom sitt stipendium sedan 2013. Jonas Olaison, Hållbarhetschef Textilia berättar om valet av Vividye som årets vinnare:  

” Vividye är en hållbar och nytänkande innovation som kan lösa en viktig utmaning inom tvätt och textilservice, nämligen att kundlogotyper idag omöjliggör återanvändning av textilier efter att avtalet tagit slut och/eller kunden önskar byta ut textilstocken. I och med Vividye-teknologin skulle vi kunna erbjuda våra kunder anpassade tryck som sen enkelt kan tvättas bort för att återanvändas av en annan kund. Därmed förlängs livslängden på textilerna istället för att producera nya vilket är ett betydligt mer miljövänligt och hållbart alternativ”

Presentation och prisutdelning kommer att ske digital fredagen den 23 oktober kl 10:00. Separat inbjudan kommer.

Om Vividye

Vividye har mottagit flera priser bland annat H&M & Elle Conscious Award. Just nu är Vividye i stadiet att ta teknologin från labb till test i större skala. Detta görs tillsammans med Wargön innovation och kunder från olika branscher inom textil. Vividye hoppas ha en produkt på marknaden inom om ett år. Läs mer www.vividye.com


 

 


Om Textilia

Textilia erbjuder smarta, miljövänliga och kostnadseffektiva textilservicelösningar för kvalitetsmedvetna kunder inom vård och omsorgssektorn i Norden. Det betyder bland annat att vi varje dag tvättar och levererar 100 ton arbetskläder och textilier över hela landet och får många hårt arbetande människor att känna yrkesstolthet och värdighet mitt i en tuff verklighet. Vi är ca 650 anställda och har produktionsanläggningar i Boden, Långsele, Rimbo, Göteborg, Karlskrona, Örebro och Malmö. Huvudkontor i Örebro. Textilia omsätter cirka 650 mkr per år. Läs mer på textilia.se

Kontaktpersoner

Anna Hallberg
Kommunikationschef
Anna Hallberg

Relaterade nyheter